DEGIRO review: voor- en nadelen, tarieven + mijn ervaring

Ruim een jaar geleden ben ik gestart met beleggen en doe dat al vanaf het begin van DEGIRO. In deze blog deel ik mijn DEGIRO review! Dit is eigenlijk de review die ik graag had willen zien toen ik begon met beleggen.

DEGIRO kosten

Toen ik begon met beleggen heb ik een hoop brokers vergeleken en is mijn keuze uiteindelijk gevallen op DEGIRO, voornamelijk door de lage kosten.

Mijn plan was om maandelijks geld in te gaan leggen en dan komt DEGIRO zeker als de goedkoopste uit de bus. Op dit moment is het namelijk mijn strategie om te investeren in een beleggingsfonds uit de kernselectie van DEGIRO (daarover later meer). Alle fondsen uit de kernselectie zijn één keer per maand compleet kostenloos aan te kopen.

Ook met alle andere vormen van beleggen is DEGIRO de goedkoopste Nederlandse broker van dit moment, een goede vergelijking vind je op hun site.

DEGIRO kosten besparing

Voordelen en nadelen

De grootste voordelen van DEGIRO zijn:

 • Lage transactiekosten
 • Eenvoudig online aanmeldproces
 • Groot aanbod beleggingsopties
 • Inleggen via iDeal

De nadelen van DEGIRO zijn:

 • Niet erg uitgebreide rapportage- en analysemogelijkheden
 • Het platform ziet er wat basic uit Het platform heeft in december 2019 een grote makeover gehad en ziet er weer modern uit!

DEGIRO ervaringen van anderen

Je kunt natuurlijk blind uitgaan van mijn DEGIRO review, maar ik ben niet de enige die zeer te spreken is over DEGIRO. De ruim 400.000 andere gebruikers van het platform (december 2019) maken deze broker de grootste van Nederland.

En deze gebruikers zijn ook te spreken over DEGIRO!

DEGIRO review van anderen

Nog niet helemaal overtuigd? Lees hier meer reviews op trustpilot.

Veilig?

Beleggen bij DEGIRO is zeker veilig! Alle beleggingen worden namelijk niet opgeslagen in het bedrijf zelf, maar in een zogenaamd bewaarbedrijf.

Volgens de site van DEGIRO:

U kunt veilig beleggen bij DEGIRO. Al uw beleggingen staan namelijk in een apart bewaarbedrijf en zijn gescheiden van DEGIRO. Doordat uw beleggingen in een apart bewaarbedrijf zijn ondergebracht zijn uw beleggingen beschermd tegen crediteuren van DEGIRO. De enige taak van het bewaarbedrijf is het administreren en bewaren van uw beleggingen. Het voert geen andere activiteiten uit. Dit mag juridisch ook niet. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met DEGIRO dan vallen uw beleggingen niet in de failliete boedel, maar blijven zij in het vermogen van het bewaarbedrijf.

Daarnaast staat het bedrijf onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en De Nederlandsche Bank.

Wat wel iets is om rekening mee te houden, is het feit dat DEGIRO effecten kan “uitlenen”. Dat klinkt wat spannender dan het is en brengt eigenlijk weinig tot geen risico’s met zich mee. Er is in Nederland geen situatie bekend waarbij het uitlenen van effecten fout is gegaan.

DEGIRO stelt bij het uitlenen onderpand beschikbaar van ten minste 104% van de waarde van de uitgeleende effecten. Het uitlenen van effecten zorgt ervoor dat DEGIRO tegen zulke lage kosten kan opereren.

Als je nou niet wilt dat je effecten worden uitgeleend kan je kiezen voor een Custody profiel, in plaats van een Basic account.

Basic VS Custody accounts

Bij DEGIRO kan je tussen twee profielen kiezen: basic of custody. Het grootste en belangrijkste verschil is dat je effecten bij een custody profiel niet uitgeleend kunnen worden.

Daar staan wel extra kosten tegenover.

Met een Custody profiel betaal je kosten over dividenduitbetalingen. Dit is €1 + 3% van het dividendbedrag, tot een maximum van 10%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!

Om deze reden heb ik zelf gekozen voor een Basic account, de kosten vreten anders te erg in m’n rendement. Het “risico” van uitlenen neem ik daarbij dus voor lief.

Pensioenrekening bij DEGIRO

Je kunt bij DEGIRO tegen enorm lage kosten pensioenbeleggen; slechts 0,2% per jaar. Zo’n rekening is eigenlijk precies hetzelfde als een normaal beleggingsrekening, alleen komt het geld pas vrij wanneer je met pensioen gaat én er een inkomen van koopt.

Waarom zou je ervoor kiezen om je geld vast te zetten? Klinkt op die manier niet echt logisch, maar de grootste reden is het belastingvoordeel. Je belegt namelijk met je bruto-inkomen én betaalt geen vermogensbelasting over het geld op deze pensioenrekening.

Je stelt dus eigenlijk je inkomstenbelasting uit tot na je AOW, de kans is erg groot dat je tegen die tijd in een lagere belastingschijf terecht komt en dus uiteindelijk minder belasting betaalt over je geld!

Er zijn dus een aantal belangrijke regels voor deze rekening:

 1. Je kan niet zomaar geld opnemen; het geld komt pas vrij zodra je met pensioen gaat.
 2. Je mag niet onbeperkt storten op deze rekening; het maximumbedrag is afhankelijk van je jaarruimte.
 3. Je moet een recht op uitkering kopen met het geld wat vrijkomt, wanneer je met pensioen gaat.

Zelf beleg ik elk jaar maximaal m’n jaarruimte via een pensioenrekening van DEGIRO.

DEGIRO account aanmaken

Het aanmaken van een account bij DEGIRO is een zeer simpel proces, alles gebeurt online!

account aanmaken bij DEGIRO
 1. Ga naar DEGIRO en klik op “Open een rekening”.
 2. Volg de stappen en vul je persoonsgegevens in. Zorg ervoor dat je deze informatie naar waarheid invult, gewoon precies zoals het op je ID-bewijs / bankrekening staat!
 3. Lees alle overige formulieren goed door en vink aan welke situatie op jou van toepassing is.
 4. Kies voor een Custody of Basic profiel.
 5. Maak minimaal €0,01 over via iDeal
 6. Done!

Dat is alles wat erbij komt kijken. Eigenlijk een erg simpel proces dus, waarschijnlijk ben je er maar enkele minuten mee bezig.

Beleggen via DEGIRO app

Naast het webplatform biedt DEGIRO ook de mogelijkheid om je account(s) te beheren via een app. Deze app is beschikbaar voor iOS en voor Android.

DEGIRO app screenshots

Via de app krijg je direct inzicht in je portfolio. Zo zie je de huidige waarde van je complete portfolio, het dagverschil en het totaalverschil. Ook kun je al je posities inzien en nieuwe aankopen doen. Eigenlijk kom je helemaal niks te kort ten opzichte van het webplatform!

Dit alles beveiligd met een toegangscode, of zelfs met gebruikersnaam en wachtwoord. Als iemand toegang krijgt tot je telefoon hebben ze dus niet automatisch toegang tot je hele beleggingsrekening.

ETF beleggen

Een ETF is een exchange-traded fund; een beleggingsfonds wat op dezelfde manier als een aandelen op de beurs wordt verhandeld. Het doel van een ETF is om zo exact mogelijk de onderliggende beursindex te volgen.

Zo heb je bijvoorbeeld ETFs die de AEX (bestaande uit 25 aandelen) volgen, of ETFs die de complete wereldmarkt nabootsen (bestaande uit duizenden aandelen).

Via DEGIRO is het aankopen van een ETF net zo simpel als het aankopen van elk ander aandeel en daarbij gelden ook dezelfde kosten als bij de aankoop van zo’n aandeel.

Wel is er een fijne uitzondering op deze kosten; de DEGIRO kernselectie.

DEGIRO kernselectie

De kernselectie van DEGIRO is een samenstelling van beleggingsfondsen die één keer per maand kostenloos aangekocht of verkocht kunnen worden.

Naast deze gratis transactie per maand, is elke volgende transactie ook gratis als deze meer dan €1000 bedraagt én hetzelfde type transactie is (koop of verkoop).

VWRL, het fonds waar ik voor heb gekozen, valt ook onder deze regeling. En omdat ik maandelijks inleg, beleg ik op dit moment dus eigenlijk compleet kostenloos bij DEGIRO.

VWRL in de kernselectie

Een volledig overzicht van de kernselectie vind je in deze PDF.

Automatisch inleggen

Automatisch inleggen is bij DEGIRO niet mogelijk. Of eigenlijk, niet helemaal.

Het is wel mogelijk om maandelijks automatisch een vast bedrag in te leggen, maar dat geld kan vervolgens niet automatisch in een bepaald fonds worden belegd.

Om maandelijks automatisch geld in te leggen kun je geld overmaken naar DEGIRO met internetbankieren en deze opdracht automatisch elke maand laten uitvoeren. Omdat je bankrekening gekoppeld is aan je DEGIRO account wordt dit bedrag normaalgesproken binnen een dag toegevoegd aan je account.

Automatisch inleggen is dus wel mogelijk, maar automatisch beleggen (nog) niet. Als je op zoek bent naar een “broker” die dat wel voor je kan doen, is bijvoorbeeld meesman een goede optie.

Conclusie

Ik ben zelf dus zeer tevreden over deze broker!

Met 400.000 gebruikers zijn ze de grootste broker van Nederland op dit moment. De lage kosten en simpele online processen zorgen ervoor dat zoveel gebruikers ervoor kiezen om via DEGIRO te beleggen.

Ook direct beginnen? Maak hier een account aan.

Disclaimer: Ik ben geen professioneel adviseur. Je bent zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is is informatief bedoeld en is mijn persoonlijke mening, geen financieel- of beleggingsadvies. Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. Dit bericht bevat mogelijk affiliate links.

1 gedachte over “DEGIRO review: voor- en nadelen, tarieven + mijn ervaring”

 1. Ik ben matig tevreden. Beleg al jaren bij DeGiro.
  Ja het lijkt er goedkoop, als je tenminste geen Dividend-reclaim (voor in het buitenland betaalde dividendbelasting) nodig hebt, want dat faciliteert DeGiro niet. Daar lekt geld weg Bij mij is dat ca. € 1000 Euri en dat weegt niet op tegen de lage transactietarieven.
  Verder is de communicatie ronduit slecht en de kwaliteit van de helpdesk/klachtenafdeling, zeer slecht. Het management houdt zich verborgen (is niet bereikbaar) dus je wordt afgescheept met medewerkers zonder functienaam (het kunnen de krullenjongens zijn).

  Beantwoorden

Plaats een reactie