Koken voor 1 persoon? 13 tips om het makkelijk en betaalbaar te houden

Voor jezelf koken is al een hele uitdaging op zich en het wordt er niet makkelijker op als je je aan een budget probeert te houden. Een paar keer per week naar de supermarkt, elke avond weer de keuken in. En heb je een keer geen zin om te koken, dan staat dat oranje scherm van thuisbezorgd je al snel weer aan te staren.

Met deze 13 tips hoop ik je te kunnen helpen om het allemaal een beetje betaalbaarder en makkelijker te maken!

1. Leg een voorraadkast aan

Door een voorraad aan te leggen met basisingrediënten heb je altijd iets in huis wat je kunt koken. Hierdoor is het niet altijd nodig om naar de supermarkt te gaan en bestaat de kans dat je een keer je voorraadkast het een keer wint van thuisbezorgd.nl, als je geen zin hebt om naar de supermarkt te gaan.

Maar wat voor maaltijden kun je maken met houdbare producten die je in je voorraadkast kunt bewaren?

Met pasta, ingeblikte tomaten, knoflook en bonen kom je al een heel eind voor een simpele pasta. Met tomatenblokjes, zwarte bonen, mais en wat kruiden heb je zo een chili sin carne op tafel staan.

Deze recepten vormen een geweldige basis voor een volwaardige maaltijd en je kunt ze natuurlijk altijd uitbreiden met groenten of andere toppings die je nog hebt liggen in de koelkast.

Probeer een aantal recepten uit te zoeken waarvoor je altijd de ingrediënten voor op voorraad kunt hebben, bonuspunten als ze ook nog snel klaar te maken zijn! Tip: maak ook gebruik van de ruimte in je vriezer. Zo heb ik eigenlijk altijd dumplings in m’n vriezer liggen, die samen met rijst een prima maaltijd vormen.

2. Plan je maaltijden wekelijks in

Hoe vaak verzin je pas een uurtje voor etenstijd wat je eigenlijk wilt gaan eten die avond? Of zelfs pas wanneer je in de supermarkt staat?

Het scheelt je een hoop koppijn (én geld) als je van tevoren je maaltijden inplant. Heel lastig hoeft het ook niet te zijn!

Kijk elke zondag in je koelkast en voorraadkast; wat zou je kunnen gebruiken in je maaltijden voor de aankomende week? Door je maaltijden om deze ingrediënten heen te plannen, bespaar je geld en verspil je ook nog eens minder voedsel.

Kijk vervolgens op welke dagen je die week tijd hebt om te gaan koken. Zie je dat je op bepaalde dagen geen tijd hebt, of verwacht je nu al dat je dan geen zin zal hebben om nog een hele maaltijd te moeten gaan koken? Zorg er dan voor dat je de dag daarvoor een dubbele portie inplant zodat je kunt genieten van de leftovers!

Deze planner gebruiken? Klik hier en print ‘m uit, of klik hier om een kopie te maken van het Google Sheets bestand.

Met een maaltijdplanner zorg je niet alleen voor overzicht, maar verklein je ook de kans dat je in de verleiding raakt om uit eten te gaan of eten te bestellen.

3. Leftovers zijn je beste vriend

Of nou ja, ze kunnen je beste vriend worden, als je erachter komt welke gerechten je ook nog lekker vindt nadat ze een paar minuten in je magnetron hebben doorgebracht op 700 watt.

En het hoeft trouwens niet per se een magnetron in. Vroeger was “pasta van de tweede dag” bij ons thuis denk ik wel ’t favoriete gerecht wat m’n ouders maakten. De pasta van gister ging een paar minuutjes de pan in en het avondeten was klaar. De pastasaus heeft een dagje de tijd gehad om in de pasta te trekken en daardoor smaakt het nóg lekkerder dan de dag daarvoor.

Ook aten we vaak nog rijstkoekjes voor lunch, gemaakt met de overgebleven rijst van de avond daarvoor.

Leftovers betekent dus niet alleen dat je je hele gerecht de magnetron in gooit, vaak kan je er nog mee variëren en er een andere lekkere maaltijd van maken.

4. Weinig tijd om te koken? Kook voor meerdere avonden

Door bewust te kiezen voor “leftovers” zorg je ervoor dat je de avond daarop niet weer zo lang in de keuken hoeft te staan, maar je kunt nog een stap verder gaan door op een zondag al je eten voor die week al voor te bereiden.

Een aantal jaar lang maakte ik elke zondag een voorraad van tien breakfast burrito’s klaar om die werkweek mee te nemen naar kantoor. Met een klein uurtje werk op de zondagmiddag, had ik m’n ontbijt klaar voor de hele week.

Acht burrito’s de vriezer in, de overige twee in de koelkast voor maandagochtend. En elke ochtend verplaatste ik er weer twee van de vriezer naar de koelkast.

Dit kan je natuurlijk ook doen voor al je maaltijden van die week, als je vriezer daar de ruimte voor biedt. Je kunt er ook voor kiezen om alleen je avondeten voor de hele week te koken, of je splitst de week op in twee delen en kookt twee keer per week voor drie of vier dagen.

Door te mealpreppen bespaar je een hoop tijd en weet je zeker dat je die week niet in de verleiding gaat komen om eten te bestellen.

5. Hou ’t koken makkelijk

Dit ligt misschien een beetje voor de hand, maar door het koken makkelijk te houden voelt het als een kleinere stap om die avond te gaan koken én ben je waarschijnlijk ook nog een stuk goedkoper uit.

Ga op zoek naar lekkere eenpansgerechten, of gerechten die je klaarmaakt in de oven. Dit soort maaltijden zijn vaak makkelijk te maken en daarnaast scheelt het ook nog eens met de afwas.

6. Maak het zelf, in plaats van met een pakje

Er valt wat te zeggen voor de kant-en-klaar maaltijden, verspakketten en vriezerpizza’s. Ze zijn zo klaar, vaak nog prima te eten ook, en je hoeft niet lang door de winkel te lopen op zoek naar al je ingrediënten.

Maar gezond is anders. En goedkoop is het ook niet echt. Je betaalt een hoop voor een flinke voorraad zout, suiker en smaakversterkers.

Kies je nu je avondeten uit door te kiezen uit 4 Knorr Wereldgerechten? Op zich geen probleem, maar door zelf een kruidenmix te maken ben je een stuk goedkoper uit! En kun je het nog helemaal aanpassen naar jouw smaak ook.

Een verspakket is ook altijd een makkelijke keuze. En een keuze die ik zelf zo nu en dan ook nog maak, als ik een tekort heb aan tijd en inspiratie. Maar, door zelf kruidenmix te maken en je eigen ingrediënten bij elkaar te sprokkelen in het groenteschap, bespaar je een hoop geld én zet je ook nog eens een gezonder gerecht op tafel.

Door zelf de losse ingrediënten te kopen heb je ook nog eens de optie om goedkopere alternatieven te vinden. Is het bijvoorbeeld wel echt nodig om die groentewraps van € 2.49 mee te nemen, of zijn de huismerk tortilla wraps van € 0.92 ook prima?

7. Plan je boodschappen in en maak een lijstje

Niets zo gevaarlijk als boodschappen doen op een lege maag, zeggen ze altijd. Maar boodschappen doen op een lege maag zonder boodschappenlijstje, dat is pas gevaarlijk.

Ik maakte zelf de fout eergisteren nog toen ik “spontaan” vegan kapsalon wilde gaan maken. Uiteindelijk kwam ik wel thuis met de ingrediënten voor m’n kapsalon…. Maar als bonus ook nog met een zak kruidnoten, Katja snoepjes en twee zakken lentil chips (ja.. ik weet het ook niet meer, ze waren in de bonus).

Door een boodschappenlijstje te maken weet je van tevoren precies wat je nodig hebt én wat je ongeveer uit gaat geven. Het helpt je ook om de verleiding te weerstaan van al het lekkers waar je langs moet lopen.

Met een boodschappenlijstje ben je ook nog eens sneller door de supermarkt heen, scheelt ook weer.

8. Koop ingrediënten in het seizoen

Fruit en groenten die in het seizoen zijn, zijn stukken goedkoper. En ook nog eens lekkerder.

Aardbeien smaken in de zomer toch veel beter dan in de winter? Dat komt dus omdat het aardbeienseizoen van ongeveer juni tot september loopt.

Maar ze zijn dus niet alleen lekkerder in de zomer, ook een stuk goedkoper. Dit is de goedkoopste prijs voor 500 gram aardbeien over de maanden heen:

Zoals je ziet zijn aardbeien tijdens de wintermaanden bijna twee keer duurder dan in de zomer.

En door ingrediënten uit te zoeken die op dat moment in het seizoen zijn, ontdek je misschien ook nog wel nieuwe producten waar je nog nooit mee gekookt hebt! Op het voedingscentrum vind je een handig overzicht van alle seizoensproducten per kwartaal.

9. “Investeer” in een kruidenvoorraad

Een hele pot laurierblaadjes kopen om er vervolgens maar twee van te gebruiken in je gerecht, voelt misschien als geldverspilling. Maar gedroogde kruiden blijven minimaal een jaar goed, dus de volgende keer dat je laurier nodig hebt in een gerecht hoef je het niet bij te kopen.

Een goede kruidenvoorraad zorgt ervoor dat je van elk “saaie” gerecht een heerlijke maaltijd kunt maken, dus het is het geld waard.

Heel duur hoeft het allemaal ook niet te zijn! Die kleine potjes kruiden bij de appie zijn aardig aan de prijs, maar voor dezelfde prijs vind je potjes met veel meer inhoud bij de toko. Sla de supermarkt dus over voor je kruidenvoorraad en ga langs bij een toko.

10. Kies voor de huismerken

Volgens een onderzoek van de consumentenbond (augustus 2020) kan je 45% besparen op je boodschappen door huismerken te kopen in plaats van de A-merken. Vorig jaar was dat nog 40% en in 2018 was het 36%, dus het verschil wordt elk jaar ook nog eens groter.

11. Ga naar een goedkopere supermarkt

Huismerken kopen maakt dus al een flink verschil, maar de prijs van deze huismerken verschilt ook weer per supermarkt.

Volgens het onderzoek van de consumentenbond in juni 2019 ben je bij de Aldi en Lidl 15% goedkoper uit dan gemiddeld. Bij de Albert Heijn en Coop betaal je bijvoorbeeld 7% en 8% meer voor het gemiddelde huismerk-product.

Als je dus de mogelijkheid hebt om je boodschappen in te slaan bij de Aldi of Lidl, ben je daar waarschijnlijk een stuk goedkoper uit dan bij de Appie.

12. Houd aanbiedingen goed in de gaten

Over het algemeen zijn de Aldi en Lidl dan wel het goedkoopst, maar dat betekent niet dat ze ook altijd met alles de goedkoopste zijn.

Als je je boodschappenlijstje gaat maken is het een goed idee om even rond te kijken in folders om te zien waar je een goede aanbieding kunt scoren. Daar zou je zelfs je weekmenu omheen kunnen plannen.

13. Eet minder vlees

Vlees is al behoorlijk aan de prijs en als je voor jezelf gaat koken moet je vaak ook nog eens een kleine verpakking vlees halen. Zo’n verpakking is in verhouding een stuk prijziger dan een grootverpakking, dus echt budgetvriendelijk is het niet.

Door minder vlees te eten kun je een hoop geld besparen. Ik eet zelf “plant based” en probeer hier echt niet de vegan-agenda te pushen, maar het scheelt gewoon een hoop geld als je minder vlees eet.

Als je je vlees vervangt met de vleesvervangers uit de koeling ben je niet altijd goedkoper uit, maar er bestaan nog meer alternatieven. Bonen, peulvruchten en sojaproducten zoals tofu en tempeh zijn hele betaalbare en lekkere alternatieven voor vlees.

14. Nog meer geld besparen?

Lees hier nog 11 tips om geld te besparen!

Disclaimer: Ik ben geen professioneel adviseur. Je bent zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is is informatief bedoeld en is mijn persoonlijke mening, geen financieel- of beleggingsadvies. Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. Dit bericht bevat mogelijk affiliate links.

Plaats een reactie