Uitgaven bijhouden? Start vandaag nog met deze 4 tips

Als je mij twee jaar geleden had gevraagd waar mijn loon elke maand heen verdween, had ik je geen antwoord kunnen geven.

Ik wist ongeveer wat m’n zorgverzekering kostte en dat ik iets te vaak uit buiten de deur ging eten, maar daar hield het wel een beetje op. Vond het ook altijd maar een eng om daar goed in te duiken. 

Het ging financieel ook allemaal wel prima zo… Toch?

Niet echt. 

Ik spaarde zo nu en dan wel wat, maar eigenlijk alleen als er wat geld overbleef aan het eind van de maand. Helaas was vaak was het tegenovergestelde waar:

Er bleef teveel maand over aan het eind van mijn geld.

Toen dit voor de 3e maand op rij gebeurde, besloot ik dat daar maar eens verandering in moest komen. Maar hoe?

De allereerste stap die ik nam om grip op m’n geld te krijgen: uitgaven bijhouden. Eerst maar eens kijken waar m’n geld heen verdween.

Kop koffie gezet, ergens een Google Sheet template vandaan gehaald en een paar uur later had ik een overzicht gemaakt van al m’n uitgaven van de afgelopen 3 maanden. 

Maar hoe nu verder? Elke maand tijd blokken om dit sheet bij te vullen? Het moest maar…

Ik had het moeten weten; dat gaat ‘m niet worden

Uiteindelijk heb ik het nog 2 maanden volgehouden, maar toen was het wel voorbij. En eigenlijk het ergste van alles: ik deed ook helemaal niets met de “resultaten”.

Dit systeem zou voor jou kunnen werken, maar voor mij was het duidelijk geen succes.

Dat moest dus anders.

Ondertussen heb ik een systeem gevonden waardoor ik echt weet wat er gebeurt met m’n geld én ben ik een stuk bewuster geld gaan uitgeven.

Tip 1: Registreer elke uitgave zo snel mogelijk

Deze tip heeft voor mij by far het grootste verschil gemaakt.

In plaats van een Google Sheet gebruik ik nu een app om m’n uitgaven bij te houden. In de App Store zijn er genoeg te vinden als je zoekt op “expense tracker”, of kies een app uit de lijst van Wijzer met Geldzaken.

De populairste gratis apps om uitgaven bij te houden zijn Money Lover voor iOS en Money Manager voor Android.

Installeer een app en vul je uitgaven van gisteren en vandaag alvast in. Dat hoeft niet meer dan 5 minuten te kosten, maar zo ga je wel meteen goed van start.

Door deze app hoef ik dus niet meer maandelijks al mijn uitgaven in te voeren in een spreadsheet, maar registreer elke avond even wat ik heb uitgegeven. Of ik doe ’t zelfs direct al, als m’n pinpas nog in de pinautomaat zit.

Het bedrag invullen, een categorie kiezen, eventueel een omschrijving toevoegen en klaar ben je! 

Zo ziet dat eruit in de app die ik gebruik:

Maak er in ieder geval een gewoonte van om elke avond in te voeren wat je die dag hebt uitgegeven, dan zie je ook meteen wat er die dag door automatische incasso’s is afgeschreven.

Tip 2: Gebruik logische categorieën om je uitgaven bij te houden

Binnen de apps krijg je vaak de mogelijkheid om je uitgave toe te wijzen aan een categorie.

Probeer jezelf te limiteren tot zo’n 10 categorieën voor je uitgaven. Als je meer categorieën aanmaakt, verlies je al snel het overzicht. 

Dit is een goed begin:

  • Thuis: inboedelverzekering, huurlasten, hypotheeklasten, gas water licht, servicekosten
  • Boodschappen
  • Gezondheid: ziektekostenverzekering, eigen risico, vitamines
  • Vrije tijd: uit eten, hobby’s, uitgaan
  • Vervoer: autoverzekering, OV-kosten, Uber
  • Verzekeringen: inboedelverzekering, levensverzekering, aansprakelijkheidsverzekering
  • Entertainment: netflix abonnement, telefoonkosten
  • Persoonlijke verzorging: Kleding, kapper, make-up

Vaak zijn dit ook al de categorieën die een app standaard geeft als opties, dus die hoef je ook niet meer toe te voegen.

We zijn nu halverwege november en dit is hoe mijn uitgaven er tot nu toe uit zien:

Zoals je ziet komen mijn categorieën niet helemaal overeen met het lijstje hierboven.

Als je een tijdje je uitgaven bijhoudt kan ik je namelijk aanraden om nog specifieke categorieën toe te voegen waarbinnen je minder wilt uitgeven, of gewoon beter zicht op wilt hebben.

Op dit moment zijn dat voor mij o.a. buiten de deur eten, alcohol en thuisbezorgd. Tot een paar maanden terug m’n grootste kostenposten (na de categorie Thuis), maar nu niet meer!

(Tot nu toe wel deze maand… maar het is niet de bedoeling dattie daar bovenin blijft staan!)

Uit eten gaan voelt sindsdien weer speciaal en thuisbezorgd.nl bezoek ik nog maar een paar keer per maand.

Tip 3: Bekijk regelmatig hoe het ervoor staat

Nu je alles bijhoudt is het natuurlijk ook een goed idee om ook echt iets te gaan doen met de resultaten die je uit de app krijgt.

Kies hiervoor een vast moment per week of maand. Zelf kijk ik de eerste van de maand hoe m’n uitgaven eruit zien vergeleken met de maand ervoor.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Zaten er deze maand categorieën tussen waarbinnen je veel meer hebt uitgegeven dan vorige maand?
  • Zijn er categorieën waar je consistent teveel uitgeeft?
  • Heb je in een bepaalde categorie je uitgaven weten te drukken en hoe kun je dat komende maand weer doen?

Als je je houdt aan een vast ritme om de uitgaven te bekijken zul je al snel merken dat je veel beter grip krijgt op je geld.

Tip 4: Sla niet door

Hier heb ik me dus wel schuldig aan gemaakt.

De eerste maand dat ik al m’n uitgaven ging bijhouden probeerde ik er een soort wedstrijd met mezelf van te maken om zo min mogelijk uit te geven. Dat is ook niet de bedoeling!

Probeer een goede balans te vinden tussen bijhouden en genieten. Besparen hoeft nog niet direct!

Houd bijvoorbeeld eerst een maand jouw uitgaven bij, zonder daar een oordeel over te hebben. Het kan dan helpen om dan niet dagelijks, maar wekelijks alle uitgaven te registreren.

Daarna is er een goede balans te vinden. Het viel mij dus op dat ik goed op weg was om hoofdsponsor van Thuisbezorgd.nl te worden. Sindsdien probeer ik een stuk vaker zelf te koken, in plaats van te bestellen.

En daardoor is het eigenlijk alleen maar leuker geworden als ik wel een keer eten bestel.

Belangrijkste actiepunt:

Installeer nu een “Expense Tracker” app en vul je uitgaven van gisteren en vandaag in. Dat hoeft niet meer dan 5 minuten te kosten en zo ga je meteen goed van start.

Uitgaven bijhouden, check! Wat nu?

Na een maand of drie heb je waarschijnlijk een goed beeld van je uitgaven. Het is misschien niet altijd fijn om te zien waar je je geld “verspilt”, maar uiteindelijk kom je er beter uit.

De volgende stap is namelijk tijd om te kijken waar je geld kunt besparen, het liefst zonder in te leveren op je levenskwaliteit. 

In deze serie van vijf blogs over budgetteren was dit blog nummer één, lees nu deel 2: 11 simpele tips om elke maand geld te besparen.

Wat is voor jou de grootste valkuil als het aankomt op geld uitgeven? Ben je net als ik thuisbezorgd-verslaafd, of geef je meer uit aan coffee-to-go dan aan je boodschappen? Laat het weten in een reactie! Ben benieuwd 🙂

Disclaimer: Ik ben geen professioneel adviseur. Je bent zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is is informatief bedoeld en is mijn persoonlijke mening, geen financieel- of beleggingsadvies. Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. Dit bericht bevat mogelijk affiliate links.

Plaats een reactie